הנקה
כת ההנקה יצאה מכלל שליטה
העלייה בהנקה והאתגרים הנלווים
בשנים האחרונות, הנושא של הנקה תפס מקום מרכזי בשיח הציבורי, ובמיוחד בקרב אמהות טריות. הנקה לא רק מספקת לילד תזונה חיונית, אלא היא גם מקבצת סביב יקום אופני חיים וערכים חברתיים. עם זאת, ככל שהמודעות להנקה ג crescendo, כך גם נוצרו גישות מגוונות ולעיתים אף קוטביות לגבי כיצד יש להניק וכמה זמן זה באמת חיוני. כת ההנקה, המתארת קבוצה של אמהות הנכנעות להנקה ארוכה לעיתים עד מעבר למקובל, פתחה דלת לדיונים ולדיוקנו של הורים חדשים.
ההגדרה של כת ההנקה
כת ההנקה מעוררת לא אחת דעות חלוקות. היא מתייחסת לקבוצה מגוננת של אמהות שמשקיעות מאמצים כבירים בהנקה, ולעיתים קרובות נשמעות כאילו הן מקדשות את ההנקה כדרך חיים בלי לשקול את זהויות ההורות השונות. אמהות אלו לעיתים מדגישות גישות הנקה שמחוברות לשיטות טיפול נוספות, כמו גישות הומניסטיות, שמטרתן להעניק תמיכה רחבה יותר לאמהות ובני משפחתן.
עלייה במספר האמהות המניקות
עפ"י נתונים שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בעשור האחרון חל שינוי ניכר בשיעור הנשים המניקות. בשנת 2020, נרשמה עליה משמעותית של 83% באמהות טריות שבחרו להניק, לעומת 75% בשנה 2010. מהנתונים הללו ניתן להבין שהחברה מתקדמת ודור חדש של אמהות מבין את היתרונות של הנקה תוך שמירה על בריאות הילד ולמען הכימיה הטבעית בינו לבין הוריו.
לחצים חברתיים וסטיגמות
למרות העלייה בהנקה, הסטיגמה והלחץ שמוטלים על אמהות להניק לא תמיד משקפים את המציאות הפנימית שלהן. רבות מהן חוות תחושת נחיתות או אי-נוחות לשתף את הקשיים שהן נתקלות בהם, דבר שעלול לגרום לסבל או תסכול רב. למעשה, מחקרים ציינו כי אמהות רבות חשות שהן נתפסות ככושלות אם אינן מצליחות להניק כפי שהן רוצות.
בריאות נפשית והשלכות על אמהות
אף על פי שהנקה נחשבת לאידיאלית להביא לתועלת רבה לילד ובמיוחד בעמידה על חשיבותה הבריאותית, זה לא אומר שהיא חפה מהשלכות שליליות. מחקרים מלמדים כי כשליש מהאמהות המניקות חוות דיכאון לאחר לידה, ושפע מהתסמינים נובעים מהלחץ הנכפה עליהן להניק לאורך זמן ארוך. תסמינים אלו עשויים להיווצר מהקפיצים של הנקה, כמו פצעים בפטמות או חוסר מוכנות להתמודד עם הלחצים והבעיות הקשורות להנקה.
סטטיסטיקות מצביעות על כך
מחקר שנערך בשנת 2021 בקרב כאלף אמהות גילה כי 40% מהן שפרשו מהנקה עושות זאת בעקבות חוויות כואבות ומוקדשות רבות. אחת מתוך חמש אמהות דיווחה על קשיים במהלך ההנקה שאותן התמודדות הפכו את התהליך לקשה ומורכב עבורן. נתונים מדאיגים אלו מראים כי קבוצה זו, המכונה 'כת ההנקה', לא תמיד מצליחה לספק את התמיכה הנדרשת.
תמיכה וגישות חלופיות
כדי להקל על מתן פתרונות לאמהות, נדרשת מערכת הבריאות וגופים שמתמחים לתת סיוע לפיתוח מדיניות תמיכה משולבת עבור אמהות, מבלי לשייך אתן לדעות שיפוטיות. חשוב שלחץ להניק לא ייראה כחובה, אלא ככלי לאפשר דיון פתוח על ההנקה, בחירה אישית ותמיכה מקצועית. הכוונה היא שהאמהות ירגישו בנוח לדבר על הקשיים, להרגיש שהן יכולות לשתף בהתמודדויותיהן ולהתנסות בשיטות שונות בסדנאות טיפוליות.
האם יש מקום לגישות שונות?
אם נבחן את הנושא, יתכן שיש צורך להרחיב את ההבנה שלנו לגבי גישות שונות להנקה ולקבל את האפשרות שעל ההורים לבחור מה שמתאים להם מבחינה אישית. אלה שאינם בעד הכוונות הנוכחיות צריכים לדעת שיש להם מקום וזכות להרגיש שהתמיכה מצויה עבורם, ולא לשבת תחת לחצים שפוגעים בתהליך ההנקה. למרות העידוד שמעניקים גורמים שונים להנקה, הכרחי לנזוף שההורות היא מסע אישי, בו יש לכבד את כל ההיבטים המגוונים המאפיינים אותו.
סיכום
לסיכום, נראה כי תופעת כת ההנקה הפכה ללא שליטה. המידע והלחצים החברתיים משפיעים על חוויות האימהות בשלבים קריטיים אלו, וללא תמיכה מתאימה, הן עלולות להרגיש חסרות אונים, מפוחדות או לא מתאימות. חשוב שהמערכת תעשה מאמץ ליצור סביבה שבה כל אם תוכל לחוות את התהליך כבחירה חופשית ולא כחובה, ולקבל את התמיכה שהיא זקוקה לה במהלך המסע המאתגר הזה.