הנקה

דעה | הפרזות יתר על הנקה

51

דעה | חשיבות ההבנה של הנקה והדרישות החברתיות

בעשור האחרון, הנקה הפכה לנושא בעל חשיבות רבה בשיח הציבורי בנוגע לגידול ילדים. כמעט בכל פינה ניתן לשמוע על היתרונות שמהם מופקת ההנקה, כאשר קמפיינים רבים קוראים לאמהות להעניק לתינוקות שלהן את המזון הטבעי. אך למעלה מהיתרונות, אנו עדים לתופעה הולכת ומתרקמת של הפרזות יתר על הנקה, אשר עלולה להוביל לתחושות אשם לא מבוססות אצל אמהות שאינן מצליחות להניק או בחרו לא לעשות זאת.

יתרונות ההנקה – מה באמת עלינו לדעת?

מחקרים רבים מספקים ראיות חד משמעיות לגבי היתרונות המרובים של ההנקה לתינוק, ולכן אין ספק שישנן סיבות רבות לבחור להניק. לדוגמה, מחקר משנת 2021 שערך הוועד האמריקאי לאפידמיולוגיה הראה כי תינוקות שהוזנו בחלב אם במהלך ששת החודשים הראשונים לחייהם חוו בעיות בריאותיות פחותות יותר, כמו מחלות אוזן, דלקות ריאות וקשיים בעיכול, בהשוואה לתינוקות שלא הניקו. יתרה מכך, האקדמיה האמריקאית לפדיאטריה (AAP) מצאה כי הנקה שפרה את מערכת החיסון של התינוקות, דבר שיכול להעניק להם יתרון בריאותי משמעותי בשלב מוקדם של חייהם.

האתגרים החברתיים הנשקפים בפני אמהות

למרות היתרונות הברורים של ההנקה, ישנו מתח גובר בקרב אמהות רבות הרואות עצמן נתונות ללחצים המתוארים על ידי החברה. אמהות רבות מדווחות על פחד מהתגובות הציבוריות שעלולות להתרחש אם הן לא מצליחות להניק. בישראל, על פי מחקר שנערך, כ-60% מהאמהות חוות לחץ חברתי להניק, דבר שלעתים קרובות גורם לסטרס וחרדה.

מהן הסיבות לכך שאמהות לעיתים לא מצליחות להניק?

המציאות היא שישנם מצבים רבים שבהם אמהות אינן מצליחות להניק. בעיות בריאותיות מגוונות, דלקת בשד או סתם אי נוחות עם תהליך ההנקה יכולות להיות חלק מהסיבות לכך. לפי נתונים שפרסם משרד הבריאות ביולי 2022, כ-80% מהאמהות מפסיקות להניק לאחר כשלושה חודשים, מה שמעיד על המרחק הרב בין ההנחה החברתית לבין המצב בפועל.

קמפיינים להנקה – בין תועלת לנזק

קמפיינים שונים שנועדו לקדם הנקה הם דבר שכיח, אך ישנם מקצוענים המזהירים מפני ההשפעות המזיקות שלהם על אמהות שלא מצליחות להניק. לדוגמה, קמפיינים המציגים אמהות במדיה החברתית שנראות מאושרות בזמן ההנקה עשויים להציג תמונה לא ריאליסטית ולעורר תחושות אשם אצל אלו שאינן מצליחות לעמוד בציפיות אלו.

האם כל אמא חייבת להניק? גישות שונות להנקה

אחת השאלות המרכזיות בתחום ההנקה היא האם ההנקה היא חובה לכל אמא. חשוב להבין שכל משפחה היא ייחודית וכל אמא צריכה לבחור את מה שמתאים לה ולמשפחתה. ישנן גישות חינוכיות רבות שמתמקדות בדרישות של הילד וההורים, ואין שיטה אחת נכונה עבור כולם. מחקרים גם מצביעים על כך שגם הנקה חלקית יכולה להעניק תועלות בריאותיות משמעותיות, כך שאין זה הכרחי להניק בלעדית כדי לראות יתרונות.

תמיכה ואכפתיות – המפתח להנקה מוצלחת

על מנת להגיע להבנה בריאה של הנקה, יש צורך בכוח משמעותי של תמיכה מאנשים שסביב האישה. מערכת תמיכה זו יכולה לכלול בני משפחה, חברים, ומומחים בתחום. הכרה בשונות והבנה של האתגרים שיכולים להתרחש בעולם ההנקה יכולים לסייע לגבש התייחסות חיובית ופרודוקטיבית סביב הנושא. אמהות צריכות להרגיש בנוח לקחת את ההחלטות שהן מוצאות נכונות עבורן, מבלי חשש או לחץ מבחוץ.

הכוח לבחור – הנקה או פורמולה?

בזמן שמדברים על הנקה, עולה השאלה החשובה – מה לגבי האמהות שבוחרות לא להניק? או האמהות שלא מצליחות להניק? יש להדגיש שהבחירה בין הנקה לפורמולה לא מעידה על יכולת ההורה וכישוריו. הרבה פעמים, פורמולה יכולה להוות אלטרנטיבה בריאה ומושלמת לתינוקות. בריאות התינוק לא נמדדת אך ורק על פי השיטה בה הוא מוזן.

האם ההנקה לגמרי רלוונטית לכל תקופת החיים?

מבחינה פיזיולוגית, תהליך ההנקה מחייב התארגנות מדויקת ולא תמיד קל להביא זאת לכל הנשים. נשים רבות עלולות לגלות שהתקופה הראשונה לאחר הלידה אינה מאפשרת להן להניק בצורה נוחה. תקלות שונות בתהליך ההנקה, כמו כאבים, תסמינים פיזיים קשים ובעיות בריאות כלליות עלולות לגרום לנשים להפסיק את ההנקה לפני שתכננו. יש להבין שתהליך הדו-שיח בנוגע להנקה צריך להתרכז בהבנה מחודשת של ההקשרים השונים ולא להוסיף לחץ נוסף על נשים במצבים אלה.

סיכום

בסופו של יום, הנקה היא נושא מורכב ורב-גוני. יש להעריך את היתרונות הבריאותיים שההנקה מציעה, אך יש גם צורך בהבנה ובתמיכה לאמהות שלא מצליחות או מעדיפות לא להניק. עלינו לשאוף ליצור סביבה תומכת שבה כל אמא יכולה לבחור את מה שמתאים לה ביותר, מבלי להרגיש אשם או לחוץ. הנקה היא רק חלק מהתמונה הגדולה של גידול ילדים, ובסופו של דבר, חשיבות האהבה והטיפול בתינוק עולה על הדרך בה הוא מוזן.

אם אתה מעוניין במידע נוסף בנושא הנקה

צור קשר ונוכל להמליץ לך בחינם על ספקים מובילים בתחום