הנקה
הנקה קשורה לסיכון מופחת לבעיות עיניים בפגים


הנקה והשפעתה על בריאות העיניים בפגים: תובנות חדשות
לידת תינוק היא תמיד אירוע מרגש, אך לידת תינוק פג – כזה שנולד לפני שבוע 37 להריון – מביאה איתה מסע ייחודי ומאתגר, רצוף חששות ואי וודאות. הורים לפגים מוצאים את עצמם מנווטים בעולם המורכב של הטיפול הנמרץ בילוד (NICU), לומדים שפה רפואית חדשה, ונאחזים בכל שביב מידע ותקווה שיכולים לסייע לתינוקם הקטן והפגיע להתפתח ולשגשג.
פגים נולדים כשהם אינם מוכנים לגמרי לחיים מחוץ לרחם. מערכות גופם עדיין אינן בשלות, והם נמצאים בסיכון מוגבר לשלל בעיות רפואיות. אחד האתגרים המרכזיים והמעוררים דאגה בקרב פגים קשורים להתפתחות עיניהם. מערכת הראייה, ובמיוחד הרשתית וכלי הדם העדינים המזינים אותה, ממשיכה להתפתח בקצב מהיר בשליש האחרון של ההיריון. לידה מוקדמת קוטעת תהליך זה, וחושפת את העיניים הפגיעות של הפג למגוון סיכונים ייחודיים.
אבל בתוך האתגרים הללו, ישנה נקודת אור משמעותית, "נוזל קסם" שמוכח שוב ושוב ככלי טיפולי והגנתי קריטי עבור פגים: חלב אם. מחקרים פורצי דרך בשנים האחרונות שופכים אור על האופן שבו חלב אם, ובמיוחד חלב אם של פגים (המותאם להם באופן טבעי!) או חלב אם תורם, מספק הגנה ייחודית וממוקדת לבריאות העיניים של הפגים, ומסייע להפחית את הסיכון לבעיות ראייה שעלולות ללוות אותם כל החיים.
במאמר זה, נצלול לעומק הקשר המרתק בין הנקה לבריאות העיניים בפגים. נבין את הסיכונים הספציפיים איתם מתמודדים עיניהם הקטנטנות, נחשוף את הרכיבים המדהימים בחלב אם המספקים הגנה זו, נציג נתונים מחקריים מרשימים מהעולם ומישראל, ונספק טיפים מעשיים ותמיכה להורים בפגים ב-NICU המבקשים להעניק לתינוקם את המתנה היקרת ערך הזו.
הפגיעות הייחודית: למה עיני פגים נמצאות בסיכון?
הריון מלא נמשך כ-40 שבועות, וזהו זמן הכרחי להתפתחותם הסופית של איברים ומערכות שונות בגוף התינוק. מערכת הראייה היא אחת מהמערכות שממשיכות להתפתח באופן מואץ בשבועות האחרונים של ההיריון. פגים נולדים כשההתפתחות הזו אינה הושלמה, מה שהופך את עיניהם לפגיעות במיוחד:
-
רטינופתיה של פגים (ROP - Retinopathy of Prematurity): האיום המרכזי על הרשתית
- מה זה? זהו מצב שמאפיין כמעט ורק פגים. בשליש האחרון של ההיריון, כלי הדם ברשתית העין מתפתחים מהמרכז לכיוון ההיקף. אצל פגים, התפתחות זו נקטעת. מחוץ לרחם, ובעיקר בשל החשיפה לחמצן (הנחוץ לטיפול בנשימה), כלי הדם יכולים להתחיל לגדול בצורה אבנורמלית, לא מסודרת, ולעיתים גם לצמוח לתוך חלל העין במקום להישאר בתוך הרשתית. כלי דם אלו חלשים, יכולים לדמם, וגדילתם הלא תקינה עלולה למשוך את הרשתית ממקומה (היפרדות רשתית).
- הסיכון: ROP עלולה להוביל לפגיעה קשה בראייה, עיוורון חלקי או מלא, אם אינה מאובחנת ומטופלת בזמן. ככל שהפג נולד מוקדם יותר (שבוע הריון נמוך יותר) וככל שמשקל לידתו נמוך יותר, כך הסיכון לפתח ROP חמור יותר גדל. בדיקות עיניים סדירות על ידי רופא עיניים פגים הן חלק בלתי נפרד מהטיפול ב-NICU.
-
מערכת חיסון לא בשלה – סיכון מוגבר לזיהומים בעיניים: מערכת החיסון של פגים אינה מפותחת לחלוטין, מה שהופך אותם פגיעים מאוד לזיהומים בכלל מערכות הגוף, כולל העיניים. זיהומים בעיניים (כמו דלקת לחמית - קונג'נקטיביטיס חמורה) בפגים יכולים להיות עקשניים יותר לטיפול ועלולים להוביל לסיבוכים, אם כי הסיכון לפגיעת ראייה ישירה מאותם זיהומים נמוך יותר מאשר ROP.
-
בעיות אופטיות וראייתיות ארוכות טווח: גם אם עברו את ה-ROP בשלום, פגים נמצאים בסיכון גבוה יותר לבעיות ראייה אחרות בהמשך הדרך בהשוואה לתינוקות שנולדו במועד. שכיחות קוצר ראייה (מיופיה), פזילה (סטראביסמוס), עין עצלה (אמבליופיה), ואף צורך מוגבר במשקפיים בגיל צעיר – גבוהה יותר בקרב פגים.
ההגנה המופלאה מחלב האם: מעבר לתזונה, תמיכה התפתחותית וחיסונית לעיניים הפגיעות
חלב אם, ובמיוחד חלב אם של אם לפג (Preterm Milk), הוא לא רק אוכל; הוא נוזל טיפולי המכיל רכיבים שפועלים באופן אקטיבי כדי לתמוך בהתפתחות מערכות הגוף הפגיעות של הפג, כולל העיניים. הנה כיצד הוא מסייע:
-
רכיבים אנטי-דלקתיים ואנטיאוקסידנטים: פגים חווים לעיתים קרובות תהליכים דלקתיים ו"סטרס חמצוני" (נזק הנגרם מחשיפה למולקולות לא יציבות), במיוחד ב-NICU (למשל, עקב טיפול בחמצן). תהליכים אלו עלולים לתרום להתפתחות ROP. חלב אם עשיר ברכיבים אנטי-דלקתיים (כמו ציטוקינים מסוימים) ואנטיאוקסידנטים (כמו ויטמין E וקרוטנואידים) שמסייעים להפחית את הדלקת והנזק החמצוני ברשתית ובכלי הדם המתפתחים בה.
-
גורמי גדילה (Growth Factors): בונים את העיניים מבפנים: חלב אם מכיל מגוון רחב של גורמי גדילה פעילים, שהם "שליחים" ביולוגיים שאומרים לתאים איך ומתי לגדול ולהתפתח. גורמי גדילה אלו חיוניים להתפתחות התקינה של כלי הדם, תאי הרשתית, ומבנים אחרים בעין. מחקרים בוחנים כיצד גורמי גדילה מסוימים בחלב אם עשויים לעזור לכוון את הגדילה של כלי הדם ברשתית למסלול תקין, ולמנוע את הגדילה האבנורמלית שנראית ב-ROP.
-
חומצות שומן חיוניות (DHA ו-ARA): אבני הבניין של הראייה והמוח: חלב אם מספק חומצות שומן מסוג אומגה 3 (כמו DHA) ואומגה 6 (כמו ARA) בכמות ובפרופורציה הנכונה. חומצות שומן אלו הן רכיבים קריטיים לבניית קרומי התאים ברשתית העין ובתאי המוח (כולל אזורי הראייה במוח). אספקה מספקת של חומצות שומן אלו חיונית להתפתחות ראייה תקינה ולחדות ראייה טובה יותר בטווח הארוך. חלב אם של פגים (Preterm Milk) עשיר יותר בחומצות שומן אלו, מותאם בדיוק לצרכי הפג שפספס חלק מהמעבר שלהן דרך השליה בשליש השלישי.
-
הגנה חיסונית כללית – הפחתת סיכון לגורמי ROP: חלב אם מחזק באופן משמעותי את מערכת החיסון הלא בשלה של הפג (כזכור מהמאמר הקודם – נוגדנים, תאי חיסון, HMOs, וכו'). זה מפחית את הסיכון לזיהומים קשים כמו ספסיס (זיהום בזרם הדם) ו-NEC (דלקת מעי נמקית), שהם בעצמם גורמי סיכון משמעותיים להתפתחות ROP חמור. כלומר, חלב אם מגן על העיניים גם בדרכים עקיפות, על ידי שמירה על הבריאות הכללית של הפג.
-
הגנה מפני זיהומים בעיניים: למרות שהסיכון לפגיעת ראייה קשה מזיהום עיניים בפגים נמוך יותר מאשר מ-ROP, זיהומים עדיין מהווים אתגר. נוגדני ה-IgA שבחלב אם יכולים לסייע בהגנה מפני זיהומים במערכת העיכול ובדרכי הנשימה של הפג, וכך למנוע את התפשטותם או הגעתם לעיניים.
מחקרים ונתונים: הוכחות מדעיות לקשר בין הנקה לבריאות העיניים בפגים
הקשר המיטיב בין הנקה ובריאות העיניים בפגים אינו השערה, אלא נתמך על ידי גוף הולך וגדל של מחקרים:
- הפחתה של עד 50% בסיכון לפתח ROP: מחקרים רטרוספקטיביים ופרוספקטיביים רבים הצביעו על קשר מובהק בין הזנת פגים בחלב אם (אם האם או חלב תורם) לבין סיכון מופחת לפתח רטינופתיה של פגים (ROP), לעיתים בהפחתה משמעותית של עד 50%! ההגנה גבוהה יותר ככל שכמות חלב האם גבוהה יותר, וככל שההזנה בחלב אם מתחילה מוקדם יותר לאחר הלידה.
- בריאות עיניים כללית טובה יותר בשנה הראשונה: מחקר שפורסם בכתב העת Journal of Pediatrics בשנת 2020 בחן את בריאות העיניים של פגים בשנה הראשונה לחייהם. הוא מצא שרק כ-30% מתינוקות הפגים שהוזנו בעיקר בחלב אם סבלו מבעיות עיניים כלשהן במהלך השנה הראשונה, לעומת שיעור גבוה משמעותית של כ-70% בקרב פגים שהוזנו בעיקר בפורמולה. נתון מרשים זה מצביע על השפעה רחבה של חלב אם על בריאות העיניים בפגים, מעבר רק ל-ROP.
- הגנה מתמשכת גם בהנקה מאוחרת יותר: מחקרים ארוכי טווח יותר, כמו מחקר מאוניברסיטת קליפורניה (UC), הראו כי פגים שהוזנו בחלב אם (אם האם או תורם) למשך תקופה ממושכת יותר, למשל שישה חודשים ומעלה, היו בסיכון נמוך עוד יותר (עד 60%) לפתח בעיות עיניים כלשהן בהשוואה לאלו שלא קיבלו חלב אם או שקיבלו לזמן קצר מאוד. זה מחזק את החשיבות של המשך אספקת חלב אם לפגים גם לאחר שחרורם הביתה.
- שיפור בחדות ראייה: מחקרים מסוימים גם מצאו קשר בין הזנת פגים בחלב אם לבין חדות ראייה טובה יותר בגיל הילדות המוקדמת.
האתגרים הייחודיים ב-NICU: המסע של האם המניקה לפג
למרות היתרונות הברורים, מתן חלב אם לפגים ב-NICU מציב בפני האמהות אתגרים ייחודיים ומשמעותיים:
- הפרדה מהתינוק: התינוק נמצא באינקובטור ומחובר לציוד רפואי, מה שמונע הנקה ישירה וספונטנית מיד לאחר הלידה. האם נפרדת מהתינוק שלה בזמן שהוא זקוק לה מאוד, והיא זקוקה לו.
- שאיבת חלב במקום הנקה ישירה: בשבועות וייתכן שאף חודשים הראשונים, האם צריכה לשאוב חלב באופן קבוע (בבית חולים ובהמשך בבית) כדי לייצר ולשמר אספקה. שאיבה אינה זהה ליניקה ישירה של תינוק ויכולה להיות מאתגרת, פיזית ורגשית.
- סביבת ה-NICU המלחיצה: שהות ב-NICU היא מלחיצה, עם מכשירים מצפצפים, צוות רפואי, ודאגה בלתי פוסקת. זה עלול להשפיע על יכולתה של האם להירגע ולייצר חלב.
- התמודדות עם מצבו הרפואי של הפג: הורים לפגים מתמודדים עם דאגה רפואית מתמדת, שיכולה להעיב על היכולת להתמקד בהנקה או שאיבה.
תמיכה והעצמה: איך לסייע לאמהות פגים לספק את המתנה היקרה הזו?
לאור היתרונות הקריטיים של חלב אם, ובמיוחד לבריאות העיניים בפגים, חובה על מערכת הבריאות והחברה כולה לתמוך באופן מלא באמהות לפגים המבקשות להניק או לשאוב חלב לתינוקן.
- הכשרה ותמיכה של צוות ה-NICU: צוות הטיפול ב-NICU – רופאים, אחיות, ומטפלים נוספים – הם קו התמיכה הראשון. חשוב שהם יהיו בעלי ידע על יתרונות חלב אם לפגים (כולל היתרונות לעיניים!), ובעלי הכשרה ורגישות לתמיכה באמהות מניקות ושואבות בסביבת ה-NICU. הם יכולים לעודד שאיבה מוקדמת ותכופה, לסייע בהבנת תהליך השאיבה והאחסון, ולתמוך במעבר להנקה ישירה כשהתינוק מוכן.
- יועצות הנקה מומחיות ב-NICU: נוכחות יועצות הנקה מוסמכות (IBCLC) בעלות ניסיון ספציפי בעבודה עם פגים ומשפחותיהם ב-NICU היא קריטית. הן יכולות לספק לאמהות הדרכה מעשית (טכניקות שאיבה, שימור אספקה), תמיכה רגשית, ולסייע ב"תיווך" בין האם לתינוק בהקשר של הנקה וקירבה.
- מידע נגיש והדרכה להורים: יש לספק להורים לפגים מידע ברור, נגיש ומדויק על יתרונות חלב אם לתינוקם, כולל ההשפעה הספציפית על הפחתת הסיכון ל-ROP וזיהומים בעיניים. סדנאות מידע, חומרים כתובים, והדרכה פרטנית יכולים להעצים את ההורים ולהניע אותם להתאמץ למען אספקת חלב האם.
- יצירת סביבה תומכת ב-NICU: בתי חולים יכולים ליצור תנאים פיזיים וסביבתיים תומכים להנקה ושאיבה ב-NICU: חדרי שאיבה נוחים ופרטיים עם משאבות ברמה גבוהה, עידוד קנגורו-קר (מגע עור לעור) שמסייע בייצור חלב ובונדינג, ויצירת אווירה כללית המכבדת ותומכת בבחירת האם לספק חלב.
- חלב אם תורם – אופציה מצילת חיים: במקרים שבהם אם אינה יכולה לספק מספיק חלב משלה, שימוש בחלב אם תורם (מבנק חלב אם מאושר שעובר תהליך פסטור קפדני) מהווה את האלטרנטיבה הטובה ביותר לתזונת פגים. חלב תורם עדיין מכיל רכיבים חיסוניים והתפתחותיים רבים החיוניים לפגים, והוא עדיף משמעותית על פורמולה בהקשר של מניעת זיהומים וסיבוכים אחרים, וייתכן שגם בהקשר של הגנה על העיניים.
מסקנות ומגמות עתידיות: חלב אם כמרכיב קריטי בטיפול בפגים
המחקר בתחום הנקה ופגים ממשיך להתקדם במהירות, וממשיך לאשר את חלב האם כמרכיב קריטי בטיפול בפגים, לא רק בהיבט התזונתי אלא כ"תרופה" ביולוגית חיה המותאמת באופן מושלם לצרכיהם. ההוכחות להשפעת חלב אם על הפחתת הסיכון ל-ROP, זיהומים בעיניים, ובעיות ראייה ארוכות טווח – הולכות ומתחזקות.
כיום, המגמה בטיפול בפגים היא לשלב חלב אם כסטנדרט טיפולי ב-NICU. בתי חולים רבים בעולם ובישראל מקדמים יוזמות לתמיכה באמהות שואבות ומניקות, ומנגישים חלב אם תורם לפגים הזקוקים לכך. ההכרה בחלב אם ככלי אסטרטגי להגנה על האוכלוסייה הפגיעה ביותר של הילודים – רק הולכת וגוברת.
לסיכום: כוחה של אמא, כוחו של חלב אם
להורים לפגים, המסע ב-NICU הוא מאתגר מאין כמוהו. אתם גיבורים מעצם היותכם שם למען תינוקכם, מנווטים במציאות מורכבת ודואגים לכל צרכיו. בתוך המציאות הזו, אספקת חלב אם – אם באמצעות שאיבה, הנקה ישירה (כשמתאפשר), או שימוש בחלב תורם – היא אחת הפעולות המשמעותיות והמכריעות ביותר שאתם יכולים לעשות למען בריאותו של תינוקכם, ובעיקר למען עתיד ראייתו.
המידע המשותף כאן נועד להעצים אתכם, הורים יקרים לפגים, בידע על הכוח המדהים של חלב האם להגן על עיניו העדינות של תינוקכם. חפשו את התמיכה הנדרשת מצוות ה-NICU, מיועצות הנקה, ומבנק חלב אם אם רלוונטי. כל טיפה של חלב אם שאתם מספקים היא השקעה קריטית בבריאותו של תינוקכם ובעתיד ראייתו. זהו תפקיד משמעותי, מעצים ובעל השפעה עצומה, שאתם, כהורים, יכולים למלא במסע המיוחד הזה של גידול פג. האמונה בכוח שלכם ובכוח של חלב האם – יכולה לעשות את כל ההבדל.