הנקה

דעה | מדוע אנחנו מבינים כל כך מעט על הנקה?

52

דעה | מדוע ההבנה שלנו על הנקה מוגבלת?

נושא ההנקה עורר עד כה הרבה שיח, עניין ומחלוקות. ההנקה הכרוכה ביתרונות הבריאותיים האדירים לתינוק ולאם גם יחד, מלווה בתפיסות שגויות, חוסר מידע ותמיכה לא תמיד מספקת. מאמר זה יחקור את הסיבות לכך שההבנה שלנו לגבי הנקה כל כך מצומצמת, ידון בסטטיסטיקות עכשוויות, ויביא דוגמאות שיאירו את חשיבות הנושא.

חוסר משאבים ותמיכה

אחת הבעיות המרכזיות שמובילות לחוסר ההבנה בהנקה היא חוסר במידע זמין ובמקורות תמיכה. מחקר שנערך על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO) במהלך השנים 2015-2019 מצא שברחבי אירופה, פחות מ-45% מהתינוקות ניזונו אך ורק מנקה עד גיל שישה חודשים. נתון זה מעורר דאגה, מכיוון שהוא מעיד על כך שהאמהות אינן מקבלות את התמיכה הנדרשת, והחינוך בנושא אינו מספיק ולא מותאם לצרכים שלהן.

חוסר מודעות וחינוך

רבים מהגברים והנשים שמתמודדים עם סדרות ההנקה אינם מקבלים הכשרה נאותה בנושא במסגרת הלימודים. לעיתים קרובות, ההתייחסות להנקה נחשבת לנושא נפרד שמוביל לחסרים בכישורים חיוניים. אמנם ישנם קורסים רבים להכשרת רופאים, אך המידע על הנקה לא תמיד נלמד בצורה מעמיקה. סקר שנערך בקרב רופאים מגישות שונות הצביע על כך שכ-30% מהם לא מרגישים מוכנים לסייע לאמהות המניקות ולמנוע את הבעיות שיכולות לצוץ.

תפיסות סטריאוטיפיות ותרבותיות

האמונות והסטריאוטיפים החברתיים תרמו רבות לחוסר המודעות להנקה. נשים רבות מרגישות מבוכה או חוסר נוחות כאשר יש להן להניק במקום ציבורי, כמו מסעדות, קניונים או אפילו ברחוב. מחקר שנערך בשנת 2020 חשף כי כ-60% מהנשים הישראליות אינן מרגישות נוח להניק במקומות ציבוריים. סטריאוטיפים יכולים גם לכלול את הרעיון שנשים צריכות להותיר את התינוקות בבתי מלון ולא להניק בעצמן, דבר שמוביל להרגשה של חוסר תמיכה מהסביבה.

אתגרים רפואיים ואישיים

לא כולן מצליחות להניק בהצלחה, ולעיתים קרובות נשים מתמודדות עם אתגרים שונים כמו כאבים, פציעות פיזיות, או חוסר יכולת לייצר חלב. מחקר שנערך בשנת 2022 הראה שכ-25% מהאמהות חוו בעיות הקשורות להנקה, ו-15% מהן חדלו להניק לחלוטין. מקרים אלה מדגימים את הצורך בהגברת התמיכה מהמקורות הרפואיים והמשפחתיים, על מנת לצמצם את הקשיים האלו.

עלויות ההנקה לעומת תחליפי החלב

היבט נוסף שמקבל תשומת לב רבה הוא ההיבט הכלכלי של הנקה לעומת שימוש בתחליפי חלב. כמה נשים טוענות כי תחליפי חלב מהווים פתרון זמין ופשוט יותר לתינוקות. בהתחשב בעלויות הנלוות להנקה, כמו מוצרים נלווים לנוחות האמהות, התקני ייצור חלב, והתייעצויות עם יועצות הנקה, קשה להפתיע שמדי פעם נשות מקבלות את ההחלטה לוותר על ההנקה. על פי מחקר שנערך בשנת 2021, 40% מהאמהות טוענות שהן רואות בתחליף חלופה זולה יותר בטווח הארוך.

עידוד שיח פתוח ושיתוף פעולה

על מנת לשדרג את המודעות ולעורר עניין בנוגע להנקה, יש צורך בשיח פתוח. ככל שהשיח על הנקה הולך ומתרחש, כך יגדל הידע וההבנה של הציבור הרחב. זה חיוני לשלב את הנושא בקורסי הכשרה שקשורים לרפואה, כאילו הם חלק בלתי נפרד מהשירות הרפואי. מומלץ ליצור גם סדנאות שמיועדות למדריכים ומדריכות, ולהעניק לאמהות את הכלים החיוניים להנקה מוצלחת.

תמיכה ממקורות רפואיים

כדי שבהנקה תצליח, יש לתת לנשים דרך להרגיש בטוחות ובטוחות ביכולתם להניק. זה מצריך יחסי גומלין אמינים עם צוותי הרפואה, כאלו שיכולים לספק לאמהות את המידע המדויק והעדכני ביותר. סוגי התמיכה יכולים לכלול ליווי אישי, קבוצות תמיכה בקהילה, ועוד. על כולנו לקחת חלק במעבר הזה ולהבטיח שההנקה תישאר נושא חשוב בשיח הציבורי.

ללמוד מניסיונן של אמהות אחרות

חלק מהתהליך החשוב בחיזוק ההצלחה של ההנקה טמון בלמידה מניסיונן של אמהות אחרות. בעידן המודרני, ישנן פלטפורמות רבות שנועדו ליצירת שיח גם בין אמהות הנמצאות במצב דומה. באמצעות שיתוף חוויות, טיפים ועידוד הדדי, ניתן לבנות קהילה חזקה שבה נשים ירגישו לא לבד.

קמפיינים לקידום הנקה

על מנת לעודד יותר נשים להניק, יש לפתח קמפיינים מגוונים שמתמקדים בהיבטים השונים של הנקה. קמפיינים אלו יכולים לכלול מידע על היתרונות הבריאותיים, תמיכה רגשית ובריאותית, וסדנאות להנקה. הצגת נשים מניקות בסביבה ציבורית בשפה מקבלת יכולה לשפר את התחושה הכללית לגבי הנקה ולמזער את המבוכה סביב הנושא.

שינוי חקיקות ותקנות

על מנת לקדם הנקה ברמה המדינה, יש צורך בשינוי חוקים ותקנות שמספקים הגנה לנשים המניקות במקומות ציבוריים. יש לעודד מחוקקים לקדם חוקים שיבטיחו שהנקה ביישובים ציבוריים לא תגרום להטרדה או לתגובה שלילית מהסביבה. לדוגמה, חקיקה עשויה לכלול תקנות המחייבות מקומות ציבוריים לספק חדרים נפרדים להנקה.

סיכום

הנקה היא נושא מורכב שמקיף הרבה היבטים. כאשר החברה שלנו אינה מצליחה להבין את היתרונות, האתגרים והתמיכה הדרושה, אנחנו עדים לחוסר במידע ותובנות. הגיע הזמן לשדרג את התמונה ולקדם חינוך, מודעות ותמיכה באמהות, כדי שהן יוכלו להניק בצורה נאותה ובריאה, הן עבורן והן עבור תינוקותיהן. הנקה היא לא רק תהליך פיזי, אלא גם רגשי וחברתי שצריך לקבל את מלוא תשומת הלב הדרושה משיחות ציבוריות, טיפול מקצועי ותמיכה ממקורות שונים.  

אם אתה מעוניין במידע נוסף בנושא הנקה

צור קשר ונוכל להמליץ לך בחינם על ספקים מובילים בתחום